O nas

 

Smo skupina z dolgoletnimi izkušnjami vodenja ljudi po gozdovih in premagovanja ekstremnih razmer. Začelo se je s prijatelji kot hobi, kasneje pa smo zaradi navdušenja prebrali veliko knjig, preživeli veliko časa v gozdu in se preizkušali ob vedno težjih pogojih. Smo navdušeni ljubitelji narave, njeno moč in čar želimo prikazati tudi drugim.

Vsako leto izvajamo predavanja, delavnice in tečaje preživetja v naravi. Organiziramo teambuilding-e, otroške tabore, tekmovanja in srečanja ljudi, ki se ukvarjajo s preživetjem. Večina dogodkov se izvaja na Kočevskem. Glavna sezona tečajev je med aprilom in oktobrom, izjemoma pa se izvajajo tudi pozimi.

Ekstremne razmere v divjini prisilijo človeka, da v njem zopet požene kri naših prednikov in ponovno odkriva dolgo pozabljene, a nam prirojene spretnosti in nagon po preživetju. Po eni strani je to borba z utrujenostjo, lakoto, mrazom in lastnimi strahovi. Po drugi strani pa take preizkušnje privedejo ne le do boljšega razumevanja in spoštovanja narave, ampak tudi samega sebe. ​

Ekipa

Izvajalci tečajev in dogodkov:

Miha Ogorelec

Miha Ogorelec

Študij gozdarstva in hortikulture

Ukvarjanje z borilnimi veščinami, lokostrelstvom, podvodnim ribolovom. Sodelovanja in raziskave velikih zveri. Dolgoletne izkušnje s preživetjem v naravi in z vodenjem skupin. Glavni organizator tečajev in dogodkov.

Žiga Ogorelec

Žiga Ogorelec

Študij biologije

Šport: met kopja, triatlon, turna smuka. Sodelovanja na bushcraft meetingih, z vojsko in z mednarodnimi skupinami za preživetja v naravi. Dolgoletne izkušnje s preživetjem v naravi in s potovanjem v ekstremnih predelih različnih kontinentov (enoletno potovanje s kolesom okoli sveta).

Jurij Marinko

Jurij Marinko

Študij agronomije

Poznavalec užitnih rastlin in njihove uporabe. Dolgoletne izkušnje s preživetjem v naravi in z vodenjem skupin. Organizacija društva in priprava dogodkov.

Andrej Rus

Andrej Rus

Študij gozdarstva

Aktivno sodelovanje s skavti, taborniki in vojsko. Lokostrelstvo, ribolov, prva pomoč (bolničar). Dolgoletne izkušnje s preživetjem v naravi, z vodenjem skupin in organizacijo dogodkov. Ukvarjanje s prvobitnimi tehnikami in z izdelki iz naravnih materialov.

Naša zgodba

Naš prvi poskus preživetja je bil seveda pravi polom. 2009 smo se kot skupina neizkušenih zelencev za 4 dni brez hrane podali v gozd na preizkušnjo v neznano.

Utrujenost od celega dneva hoje, skoraj nič hrane in vode, spanje na prostem na naklonu, zbujanje nekaj metrov nižje v trnih, … vse je kazalo, da se bo naša dogodivščina končala prej kot načrtovano. Kljub začetniškim napakam pa smo imeli srečo. Našli smo odlično lokacijo, kjer smo ne le nalovili dovolj rib, nabrali dovolj gob, sadežev in druge divje hrane ampak tudi razvili strast do življenja v naravi.

Potrebni so bili novi izzivi, zato smo se od takrat vsako leto podajali na nove preizkušnje. Vsakič za dlje časa in z manj opreme. Z našo željo po večjih izzivih je rastlo tudi znanje, prebirali smo različno literaturo in črpali zanimive informacije, največ znanja pa je prišlo prav iz gozda s preizkušanjem na lastni koži.

Vse to je privedlo do ekstremov, poleg zimskih preživetij, preživetja zgolj z nožem in podobno smo imeli tudi daljša solo preživetja. Prvi je bil Miha, ki je sam šel za 15 dni v gozd, brez hrane, brez spalne vreče. Praktično samo nož, posoda in kresilo. Drugo leto je prav tako za 15 dni odšel Žiga, ki pa je poleg tega prehodil Slovenijo od Kranjske gore do Kolpe. Leto za tem se je na 12 dnevno solo preizkušnjo podal še Jurij. Pred kratkim je 10 dnevno preživetje izvedel tudi Andrej, ki se je na izziv podal celo brez kresila in se je moral znajti praktično samo z nožem. 

Našim podvigom so se pogosto priključevali tudi prijatelji in znanci. Od 2014 dalje smo začeli redno izvajati tečaje za vse, ki so se želeli učiti. Kmalu smo ustanovili društvo, ki je vsako leto bolj aktivno, izvajamo vse od zahtevnih 3-dnevnih tečajev do team-buildingov, programov za šole in poletnih taborov za otroke. 2018 smo z željo povezovanja vseh, ki se ukvarjajo s takšnimi veščinami, organizirali prvo vseslovensko tekmovanje iz preživetja v naravi.

Odlikuje nas, da od samih začetkov hodimo v gozd brez hrane in z minimalno opremo. To nam omogoča poseben pogled na naravo in veščine preživetja, kot tudi razumevanje dejavnikov, ki so res ključni pri pomanjkanju. Kot ekipa dobro pokrivamo različna področja, tako po izobrazbi kot po hobijih. Kombinacija naših opravljenih študijev gozdarstva, biologije, agronomije in lesarstva dobro pokrije temeljna znanja o naravi. Poleg tega pa naše aktivnosti in hobiji kot so lokostrelstvo, podvodni ribolov, raziskave volkov, borilne veščine, met kopja, plezanje, jamarstvo, enoletno potovanje s kolesom okoli sveta, sodelovanje s taborniki, skavti, gasilci, vojsko in udeležbe na mednarodnih bushcraft meetingih veliko doprinesejo k našim veščinam preživetja v naravi.

Zavod gozdovništvo in preživetje v naravi

Naslov: Cesta na Trato 21, 1330 Kočevje
Zakoniti zastopnik: Jurij Marinko
Matična številka: 9350136
Davčna številka: 12489506
TRR: SI56 6100 0002 7975 438 (Delavska hranilnica)
Nismo davčni zavezanec

KONTAKT:
email: gozdovnistvo@gmail.com
tel: +386 31 722 945 (Miha) / +386 51 706 813 (Andrej)

Vse slikovno, tekstovno in drugo gradivo je last Zavoda gozdovništvo in preživetje v naravi in je namenjeno lastni promociji. Nadaljna distribucija gradiva brez soglasja zavoda ni dovoljena.

KOLEDAR TEČAJEV 2024

TEMELJNI TEČAJI
 • 6.-7. 7.
OSTALI TEČAJI PREŽIVETJA - ZBIRANJE PRIJAV
 • napredni tečaj (4 dni),
 • ekstremni tečaj (3 dni),
 • zimski tečaj (2 dni),
 • morski tečaj (4 dni).
OTROŠKI TABORI
 • 16.-18. 8.

DELAVNICE PREŽIVETJA - ZBIRANJE PRIJAV
 • Užitne divje rastline
 • SOS in orientacija
 • Bivaki
 • Ogenj 1
 • Ogenj 2
 • Glineni izdelki
 • Pridobivanje vode v ekstremih
 • Izdelava primitivnega orožja
ZAHTEVNI TEČAJI
 • 4.-6. 10. 

KONTAKT

Zavod gozdovništvo in preživetje v naravi

gozdovnistvo@gmail.com

Miha: +386 31 722 945
Andrej: +386 51 706 813

Spremljajte nas na: